Zo krijg je de beste WiFi

WiFi-apparaten optimaal opstellen

Elke woning heeft eigen specifieke kenmerken, die de WiFi-verbinding kunnen beïnvloeden. Hoe dik zijn de muren, bijvoorbeeld, en van welk materiaal? Maar ook andere apparaten in de omgeving die radiosignalen uitzenden, hebben invloed op de verbindingskwaliteit. Voorbeelden hiervan zijn magnetrons of Bluetooth-apparaten. Precies daarom is het zo belangrijk dat de FRITZ!Box op de perfecte plaats staat, dus zo centraal mogelijk in de woning.

Stel de FRITZ!Box zo op dat deze niet wordt bedekt door andere voorwerpen, en er zich zo weinig mogelijk hindernissen tussen de Box en de andere WiFi-apparaten bevinden. Metalen voorwerpen en waterhoudend materiaal hinderen de verplaatsing van radiogolven bijzonder sterk – net als ramen met dubbel glas.

FRITZ!App WLAN en actuele software

Met de FRITZ!App WLAN voor Android kun je heel eenvoudig de signaalsterkte testen op verschillende plaatsen in huis. Zo kun je ook storingsbronnen identificeren en de FRITZ!Box of de WiFi-apparaten in functie daarvan ergens anders plaatsen.csm_fritzapp_wlan_messung_en_600x400_814f1b1369.jpgZorg er bovendien voor dat je WiFi-netwerk een individuele naam heeft. Houd er rekening mee dat alleen met de meest actuele WiFi-software alle apparaten optimaal van WiFi gebruik kunnen maken.

Tuning: optimaal draadloos kanaal

In principe selecteert de FRITZ!Box automatisch de beste draadloze instellingen voor een optimale WiFi-ontvangst. Maar je kunt ook handmatig het draadloze kanaal vastleggen waarop zo weinig mogelijk andere WiFi-netwerken de ontvangst beïnvloeden. De FRITZ!Box helpt je daarbij, door je individuele "Wireless environment" weer te geven. Hoe je het zendvermogen, het draadloze kanaal en de naam van het WiFi-netwerk kunt wijzigen, lees je in de stap-voor-stap-handleiding.

Checklist voor optimale WiFi:

  • FRITZ!Box optimaal positioneren
  • Actuele driver-software installeren op de FRITZ!Box en op alle WiFi-apparaten
  • Storingsbronnen zoals microgolven indien mogelijk uitsluiten of de afstand tot deze bronnen vergroten
  • Naam van het draadloze WiFi-netwerk individueel instellen
  • Gegevens met veilige WPA2-versleuteling overdragen

Bijkomende tuning voor de WiFi:

  • Maximaal zendvermogen op de FRITZ!Box instellen
  • Optimaal zendkanaal instellen
  • Optionele frequentieband van 5 GHz gebruiken

Overigens: op plaatsen die ver van de FRITZ!Box verwijderd zijn, kan het thuisnetwerk snel en eenvoudig worden uitgebreid met FRITZ!WLAN Repeater en FRITZ!Powerline.

csm_fritzwlan_repeater_dvb-c_ambiente_600x400_735f531cde.jpgFRITZ!WLAN Repeater voor meer reikwijdte

Staat je FRITZ!Box op de benedenverdieping, en wil je toch ook op de tweede verdieping goede WiFi-ontvangst? Gebruik in dat geval een WiFi-repeater en plaats deze in het midden tussen het buitenste ontvangstbereik en de FRITZ!Box. Het apparaat vergroot de WiFi-reikwijdte, zodat ook de apparaten die zich ver van de box bevinden het signaal ontvangen.

Eenvoudig te hanteren
Bepaalde modellen van de FRITZ!WLAN Repeater zijn uitgerust met een extra WiFi-poort, zodat je nog meer apparaten zonder eigen WiFi-functie in het thuisnetwerk kunt integreren en deze centraal kunt bedienen. De inrichting en bediening van een Repeater is bij de huidige toestellen intuïtief: leds geven informatie over de sterkte van het WiFi-signaal op de gekozen locatie en met een druk op de WPS-knop is de integratie in het bestaande thuisnetwerk voltooid.

csm_fritzpowerline_1000e_ambiente_600x400_07b62e3bca.jpgStroom in plaats van kabel: FRITZ!Powerline

Als je liever apparaten direct per kabel met de FRITZ!Box wilt verbinden, maar niet overal in je woning kabels wilt leggen, is het toverwoord "Powerline". De Powerline-adapter wordt via de LAN-kabel verbonden met de FRITZ!Box en vervolgens op de dichtstbijzijnde contactdoos aangesloten. De andere Powerline-adapters plaats je in een contactdoos in de buurt van de apparaten die je in het thuisnetwerk wilt integreren, bijvoorbeeld een spelconsole of een smart-tv. Een korte kabel verbindt nu de Powerline-adapter en het eindapparaat.

Praktische gegevensoverdracht
Maar de grootste afstand – eventueel zelfs over meer dan een kamer – ligt tussen de twee adapters. Dankzij de innovatieve Powerline-technologie kunnen gegevens via de stroomkabel worden doorgestuurd, zodat de gebruikelijke LAN-kabel overbodig wordt. Je hebt dan alleen nog korte verbindingskabels nodig tussen de adapter en het eindapparaat of de FRITZ!Box, en deze vallen niet erg op of kunnen goed verborgen worden.